X-factor generationen

I går så jeg et DR2-tema om reality tv og deres indflydelse på den opvoksende generation (det kan ses på dette link lidt tid frem).

En samfundsforsker udtalte, at denne generation havde bevæget sig væk fra janteloven og var nu optaget af at blive kendt og set, samtidig åbnede reality tv for muligheden for at blive kendt uden at være god til noget (skuespil, videnskab ect.). Det efterlod den opvoksende generation med en god portion selvtillid men intet selvværd. Vi er altså gået fra at være opmærksom på vores værdier, hvad der er godt og dårligt, til at være utrolig god til at iscenesætte os selv uden at have nogen dybde at byde på.

Jeg skimmede lige “blåbog” for denne årgang af efterskoleelever, og det slog mig hvor mange drenge der gik i fitnesscenter for at få store muskler. Et så massivt fokus på at det ydre skal være i orden, ingen må kunne sætte en finger på mit look (vidste du f.eks at unge mænd brugere i gennemsnit længere tid på deres hår en jævnaldrende piger?). Om det indre er i orden er blevet en andenrangs prioritet, hvis det overhovedet er en prioritet – som dyder og værdier er meningsløse, så længe man bare ser godt ud og er i centrum blandt andre.

Efter programmet slog det mig, at der ikke var nogle voksne mænd/fædre med i programmet. Jo, en 14-årig “jeg vil være kendt”-piges far, der fungerede som nikkedukke til at hvad moderen sagde. Men der optrådte ellers ingen fædre til de kendte.

Der hvor manden skal skabe identitet, selvværd og moral i sine børn, der er nu er gabende tomrum fyldt med fraværende fædre og nikkedukker. Det mest skræmmende er, at for den næste generation er der fædre der hepper og hjælper de små børn med at blive gode til at iscenesætte sig selv.

Mener du at udviklingen af reality-tv og de mange nye kendte påvirker vores moral og værdier negativt?

Reklamer

Bidrag med din kommentar, mening eller vinkel her:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s