Lille sorte Sambo og Brian

Første besøg på “Mand mig op”? Tilmeld dig sidens RSS-feed.

I Afrika er der en stamme, har jeg læst, hvor drenge når de bliver 12, får sig én på opleveren. Eftersom faderen har flere koner, bor denne dreng i denne historie i hytte med sin mor og yngre søskende, men det komme til en ende, for denne nat kommer landsbyens mænd og medicinmand forbi.

Ude foran hytten begynder mændene at synge, medicinmanden danser en vild dans med sin kæmpe monstermaske, der hersker en krigerisk stemning. Mændene kalder så på drengen, kom ud til os, kom ud til os synger de. Hyttens forhæng bliver trukket til side og i døren kommer moderen frem, bag hendes ryg kigger drengen nysgerrig men frygtsom frem. Kom ud til os, kom ud til os, messer mændene mens medicinmanden danser vildt (for ham handler det heldigvis ikke om at få seerstemmer nok til at være med i vild med dans næste fredag igen). Moderen spørger hvad de vil, og fortæller dem at de skal lade hendes dreng være. Mændene i byen, inklusiv drengens egen far, ignorerer moderens desperate og nervøse advarsler, kom ud til os, kom ud til os.

Pludselig får drengen taget mod til sig, han har hørt om disse specielle nætter og ved at nu er det hans tur, han løber forbi sin mor og ind i flokken af mænd. Moderen kender også til disse nætter, hun græder og kalder på sin søn, der forsvinder i den syngene folk, der nu bevæger sig væk fra hytten og ud af byen.

Drengen bliver isoleret sammen med stammens mænd og ældste i ugevis, her opdrages han i stammens historie, kultur, han lærer at jage og finder ind i et fællesskab med de andre mænd.

Men alt har en ende, og en dag er den store spejderlejr forbi og han skal hjem til landsbyen. Da han kommer ind i byen går han forbi sin moders hus, han kigger ikke på sin mor og hun kigger ikke på ham (fremover vil hun tiltale ham som en af landsbyens krigere), han fortsætter gennem byen hen til den hytte hans far har bygget til ham, mens han var væk.

Velkommen til de voksnes rækker.

I Danmark, har jeg hørt, var der en dreng, der sammen med sine klassekammerater havde kæmpet sig gennem konfirmationsundervisningen, der altid lå i morgentimerne. Dagen kom hvor drengen skulle stå foran sin familie og præsten og sige ja. Samme dag holdt hans mor en kæmpe fest for ham, moderens nye kæreste læner sig over bordet og siger, jeg håber du er glad for den PS3 din mor og jeg har givet dig. Den dag blev drengen også en lille smule beruset. Tirsdag var almindelig skoledag igen.

Velkommen i de voksnes rækker.

Mangler vi et tydeligere overgangsritual mellem drengelig og mandighed i Danmark eller er det fint som det er? Smid en kommentar her.

Reklamer

Bidrag med din kommentar, mening eller vinkel her:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s