Danske initiationsritualer til mandighed?

Første besøg på “Mand mig op”? Tilmeld dig sidens RSS-feed.

Finders der en dansk initiation eller et overgangsritual fra hankøn til mandighed, der er dybere end konfirmationen? Er der en vej man kan gå, en opgave man kan løse eller udfordring der kan overvindes for at træde ind i mændenes fællesskab (hvis altså det fællesskab findes)?

Jeg kan komme på nogle overgangsritualer som jeg fra tid til anden er støt på, som efter sigende skulle modne og inddrage den unge dreng i det mandige voksenliv.

For nogle går grænsen til voksenlivet første gang man har sex, så er nemlig man blandt de indviede og kan tale med i frokostpausen. Et temmelig lavt ritual da det sætter fokus på selve handlingen og ikke på den kobling der er mellem sex og kærlighed. Aspiranten skal altså finde sig en pige han kan bruge til selve oplevelsen og derefter på uansvarligvis fordufte igen – nu som mand (det var sat lidt på spidsen, ik)?

Men hvad så med druk, det er da noget for voksne mennesker – der er i hvert fald sat en aldersgrænse på? Set bort fra det faktum at alkohol har en målbar negativ effekt på den kraftige omstrukturering som hjernen gennemgår i teenageårene, samt at ritualet virker formålsløst, da det groft set kommer til at handle hvem der kan brande flest penge af på gæret saftevand samtidig med at man evner at stå op (konkurrenceelementet og fællesskabet har helt sikkert sin tiltrækning på det maskuline i drengene).

Men rige mænd er rigtige mænd, ik (altså demvi ved er rige og går i dyrt jakkesæt m.m)? De er smarte, har styr på tingene, kan gøre hvad de vil (i grove træk) og de må have nogle evner og talenter de har opøvet for at tjene deres rigdom. Måske er vi endelig på sporet af noget her! Men hvad så med de mennesker der har skaffet deres rigdom på bekostning af andre eller ved held eller snyd? Og hvad med de mænd som ikke er rige, men som stadig bare emmer af mandfolk – er de så ved siden af?

Heldigvis findes der unge mænd, som tager på jordomrejse eller ud som volantør i fattige lande, som kommer hjem med rygsækken fuld af oplevelser der har modnet dem og ændret deres liv. Det må da være en slags overgangsritual i bedste stil med de gamle lav der sendte deres lærlinge ud på et års erfaringsvandring i Europa. Helt sikkert er dette en form for overgangsritual – det er desvære begrænset til de få der kommer afsted, resten må nøjes med at lytte til beretningerne.

Der findes, så vidt jeg ved, ikke noget dansk initiationsritual, har der været et er det glemt og sikkert skyllet ud sammen med patriarken og kirken autoritet. Der findes nogle ideer og elementer i vores kultur, nogle indeholder noget godt – men der er stadig langt fra de afrikanske stammer bevidste overgangsritual til dansk konfirmation.

Har jeg glemt noget eller overset en vigtig pointe? Findes der et dansk overgangsritual som jeg har overset eller er jeg for grov i min kritik af de eksisterende? Hold dig ikke tilbage med at skrive en kommentar om det her.

Reklamer

Bidrag med din kommentar, mening eller vinkel her:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s