Stakkels dreng

Første besøg på “Mand mig op”? Tilmeld dig sidens RSS-feed.

Hvilken hverdag gennemlever en gennemsnitlig dreng, som gør at han som ung mand falder ud som vatmand eller BØV? Når det danske samfund, farmand eller kulturen ikke tilbyder en intitationsrite eller en klar vej ind i det mandige fællesskab, hvad bliver tiden så brugt på? 

Det er ikke blevet lettere at gå fra dreng til mand. I velfærdssamfundet blive de maskuline dyder mindre attraktive og derved kan mange drenge udvikle en tilværelse som BØV fremfor en tilværelse som mand. Statistikkerne taler deres tydelige sprog om at børn af det maskuline køn går en trængt tilværelse i møde.

Vidste du at drenge har 30% større sandsynlighed for at droppe ud af deres uddannelse og at unge mænd oftere fravælger universitetet end deres jævnaldrende piger? Tilgengæld kan det mandlige køn slå pigerne i statistikkerne når det kommer til at fylde i specialklasserne på skolerne, cellerne i fængslerne, og sovesalene på landets herberg.

Inden en ung mand bliver 21 år har han tilbragt (i snit) 10.000 timer bag sin computer i gang med at spille computer. Mange af disse timer tilbringes i isolation – absolut ikke det bedste sted at opbygge sine sociale kompetencer eller som sådan kompetencer i bredere forstand.

Når nu vi er ved sociale kompetencer, så viser det sig at børn fra skilsmissehjem oftere vælger at bo alene som voksen end børn fra et hjem med både mor og far. Så drengen er dobbelt dårligt stillet til at indgå i intime og ærlige relationer som voksen, hvis forældrene er skilt og tilværelsen har foregået bag en computerskærm (dette gælder selvfølgelig også for piger).

Er drengen så heldig at bo i et hjem sammen med begge sine forældre, kan han være så uheldig at hans far er en fraværende vatmand, som ikke helt kan finde sin rolle som mand efter det store slag om ligestilling mellem kønnene. I så tilfælde kan drengen altid prøve at finde sin egen vej til mandighed.

Så drengens vej til mandighed er ensom, lang og på ingen måde tydelig. Overgangsritualer og forbilleder er praktisk talt fraværende. Det eneste der er sikkert, er at drengen vil vokse med tiden og forlade sin barndom – om det er for at blive et mandfolk, en vatmand eller en BØV vil tiden vise.

Så hvordan går en dreng fra barndom til mandighed, hvilke elementer bør være tilstede og hvordan kan vejen dertil blive tydeligere? Giv gerne din kommentar med her.

Reklamer

Bidrag med din kommentar, mening eller vinkel her:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s