#42 Min far er ikke realitystjerne

…han er en rollemodel! Desværre for ham og mange andre gode rollemodeller, så er de ikke på mode for tiden. De er blevet overhalet af mennesker som Sidney Lee, Amalie, Johnny Knoxville og Paris Hilton, de såkaldte celebrities og realitystjerner.

Lad os lige for god ordens skyld får styr på forskellen. En rollemodel er en person man ser op til, fordi vedkommende på nogle områder af livet eksempliciferer nogle værdier og dyder, som man selv gerne vil tilegne sig. En realitystjerne er primært kendt for at være kendt, og mange ser op til personen, fordi vedkommende ofte optræder i medierne. Til forskel fra rollemodellerne lever realitystjernerne et liv, hvor der oftes brydes med dyder og værdier.

Vi spejler os i de mennesker, vi ser op til (læs: tilbringer tid med enten i en personlig relation eller via mediernes præsentation af dem). De er med til at forme vores drømme og forventninger om det liv, som vi gerne vil leve, og de påvirker vores syn på, hvad der er normalt. Derfor er det ikke irrelevant, om det er rollemodeller eller realitystjerner, vi ser op til.

Da de færreste mennnesker gider ser det samme på tv igen og igen, må stjernene leve et mere og mere ekstremt liv for at forblive kendt og få omtale. Det handler nu om at vinde fans for enhver pris! Løgn, snyd, prositituion, strategiske alliancer (som man holder så længe, det er en fordel for en selv) og bagtalelse er midlerne til at blive kendt og vinde omtale og penge. Toppen af nacisistisk og egocentreret livsstil er nået (forhåbenligt)!

Hvad har Victoria Beckham gjort for at være kendt? Ingenting! Hun er gift med David Beckham… Nogen vil måske indvende, at hun var med i Spice Girls. Nemlig, hvad har hun gjort?
Marc Driscoll

Denne nedadgående spiral væk fra sunde værdier og normer mod det sygeligt ekstreme, kan alle nu følges live via tv og telefoner, twitter og facebook. Børn og unge spejler denne ekstreme adfærd, fordi det er det, de ser og derfor opfatter som normalt. Der sker altså en drastisk udvanding af dyder og værdier blandt unge, tilfordel for at være som de kendte, og håbet om måske at blive en smule kendt selv. Hvad blev der af ærlighed, mådehold, udholdenhed, selvopofrelse, tillid og respekt. Hvad blev der af Kaptjan Winthers fra Band of Brothers? Hvad blev der egentlig af ære?

Min far er ikke nogen celebrity, men han er en rollemodel for mig. Og jeg er ham dybt taknemlig for, at have lært mig værdien af at arbejde på sin karkater fremfor sin fremtoning. Må realitystjernenes tid snart være forbi. Må rollemodellernes tid komme igen. Må vi fædre og mødre stå op og vise, at et godt liv kræver at man holder fast i sine sunde værdier og stærke karaktertræk, ikke at man sælger dem for rigdom og berømmelse. Det håber jeg, vi kan!

Reklamer

2 thoughts on “#42 Min far er ikke realitystjerne

  1. Så sandt! Det bl.a. også denne sørgelige virkelighed, der gør vores job som efterskolelærer desto mere vigtig, da vi arbejder med en meget påvirkelig aldersgruppe. De fleste har ikke ret mange andre end menneskerne i medierne at se op til, og det kan vi vel være med til at ændre? Mange af mine forbilleder mødte jeg i tiden på efterskole og årene lige efter – en tid hvor man i en særlig stor grad har brug for rollemodeller.

    Interessant indlæg 🙂

    • Tak Wannabeclaes, det er et vigtigt arbejde med de teenagere vi har. Desværre er alle ikke lige heldige med at være steder med gode rollemodeller.

Bidrag med din kommentar, mening eller vinkel her:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s