#47 Bring virkeligheden ind i relationerne

En ung mand fortalte mig om hans tur i sommerhus med nogle hans nærmeste venner. Deres venskaber gik år tilbage, de havde rejst sammen, boet sammen, bedt sammen og delt mange af deres oplevelser som teenagere og unge mænd sammen. Og nu havde de været i sommerhus sammen. “Efter vi havde været sammen, havde jeg en oplevelse af at det havde været helt tomt.” Fortalte han mig.

Hvad er det der gør, at vi kan sidde sammen med nogle af de mennesker, som vi ved er os selv nærmest, og bagefter føle at tiden sammen opleves tom og nærmest spildt? Hvorfor er det så svært at bringe virkeligheden ind i vores relationer? Hvorfor er det meget lettere at tale om sport, politik eller vise sine nyeste gadgets frem? Og skal vi endelig tale om virkeligheden, så er det lettere af dele vores sejre og undgå vores svage sider? Men det er noget af det mest tilfredsstillende at gå fra en relation og vide, at man har delt sit hjerte med hinanden, lagt øre til hinandens byrder og inspireret hinanden til at kæmpe de gode kampe. Men hvorfor gør vi det så ikke oftere?

Måske fordi kræver mod. Det kræver mod at træde byde ind med sin sårbarhed i et fællesskab, der er optaget af at pudse overflader og glorier. Det kræver mod at turde stille de spørgsmål, som ikke nødvendigvis har et happy-clappy svar. Hvordan går det egentlig mellem dig og din far? Lige for tiden er min største udfordring at… og så videre! Det kan føles som at gå planken ud, for det kræver at du gør dig sårbar eller endnu værre, du beder en anden om at vise sin sårbarhed overfor dig. Men at gå et lag dybere i en relation, vil altid kræve at en af de involverede løber en risiko – forhåbentligt med det udbytte at samtalen og derved relationen når en større dybde og tillid.

Jeg må dog komme med en advarsel, pas på Joeys! Joey er en af de 6 hovedpersoner fra den berømte tv-serie Friends. Joey er altid hurtig med en smart bemærkning, løsning eller et dumt spørgsmål, som udvander seriøsiteten og dybden i enhver samtale eller konflikt (Joey’s karakter i tv-serien er karikaturen på en hul og overfladisk BØV). Dette karaktertræk er blevet voldsomt populær blandt min generation, men det medvirker oftest til at de færreste tør vise sig sårbar eller bringe personlige udfordringer ind i samtalen, af frygt for at der dukker  er en eller flere Joeys op og spolerer det kostbare øjeblik (måske er du selv en Joey? I så tilfælde skal du lære at holde din kæft). Ingen mennesker ønsker at blive neglegeret eller gjort sjov med, når de bringer noget personligt, sårbart eller værdifuldt til samtalen. Har vi oplevet neglegering for ofte i en relation, vælger vi at ty til harmløse og sikre emner som politik, sport eller gadgets.

Jeg mener ikke at vi i alle sammenhæng bør gå og dele vores kampe og udfordringer, men jeg mener at det er vigtigt, at vi finder nogle sammenhæng hver især, hvor vi kan komme med alle de fragmenter vi indeholder som mennesker. At vi finder et eller flere fællesskaber, hvor vi ikke skal lægge vores problemer og kampe udenfor døren men tværtimod tage dem med. Har du først oplevet denne dybde med nogle af dine venner, så er du ikke tilfreds med det overfladiske eller underholdende. For det er befriende at kunne komme til bordet med alle de stykker du er, at blive accepteret med dine fejl, blive støttet i dine udfordringer og havde nogen at stå sammen med i dine kampe. Disse relationer opstår først når en eller flere personer viser tillid og løber risikoen ved at lukke lidt op for posen med den mindre pæne virkelighed af sig selv, og de oplever at blive mødt af fællesskabet med accept og respekt fremfor hurtigere løsninger eller sjove kommentarer. (Foto: Jenser)

Hvad er din erfaring med at bringe virkeligheden ind i relationerne. Kommer det helt naturlig eller kræver det en indsats fra fællesskabet? Hvor ofte tænker du på sårbare spørgsmål, men tør ikke bringe dem til bordet?Har du/I måtte “dræbe” en Joey eller to, eller er du selv en “Joey”?  

Læs også:

Reklamer

Bidrag med din kommentar, mening eller vinkel her:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s